Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

    Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

    Novica

    Jana Ahčin imenovana za predsednico računskega sodišča

    Državni zbor je 1. julija 2022 odločal o predlogu predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, da za predsednico računskega sodišča imenuje Jano Ahčin. Glasovanje je potekalo tajno, Jana Ahčin je bila za dobo devetih let imenovana z večino glasov vseh poslancev, in sicer s 60 glasovi. Na položaju je nasledila Tomaža Vesela, ki mu je mandat potekel 31. maja 2022.

    Ob imenovanju se je zahvalila za izkazano podporo in zagotovila, da bo s svojim delovanjem skupaj s svojimi sodelavci poskrbela, da bo računsko sodišče tudi v prihodnje z neodvisnim in strokovnim delovanjem, tako prek revidiranja poslovanja uporabnikov javnih sredstev kot tudi prek svetovanja, prispevalo k bolj pravilni in smotrni porabi javnih sredstev. Glavno vodilo pri njenem delu pa bo zagotoviti neodvisnost, objektivnost in učinkovitost računskega sodišča.

    Jana Ahčin je univerzitetna diplomirana ekonomistka z več kot 20-letnimi izkušnjami na vodilnih delovnih mestih v javni upravi. Delovala je v Službi družbenega knjigovodstva in nato njenih naslednicah, aktivno je sodelovala pri nastanku Agencije RS za javnopravne evidence in storitve ter Uprave RS za javna plačila, ki jo je vodila do leta 2013, ko je kot generalna direktorica prevzela vodenje Davčne uprave RS in kasneje v letu 2014 Finančne uprave RS. Po koncu mandata v letu 2019 se je kot svetovalka predsednika zaposlila na računskem sodišču. V maju 2022 je pridobila naziv državni revizor. Na mesto predsednice računskega sodišča je bila imenovana julija 2022.