Skoči do osrednje vsebine

Novica

Delovanje računskega sodišča v aktualnih razmerah (COVID-19)

Računsko sodišče ima pomembno vlogo v nadzoru javnih financ in javne porabe na splošno. V svojem delu se dotika različnih področij javnega življenja. Vendar pa je po oceni vodstva računskega sodišča našo vlogo varuha javnih financ v času izbruha COVID-19 treba prilagoditi bistvenim funkcijam delovanja države in varnosti dela naših zaposlenih.

Glede na vse poznane okoliščine v tem trenutku smo se odločili, da:

  • omejimo izvajanje revizijskega dela na terenu,
  • pomembnemu delu zaposlenih, ki imajo ustrezne tehnične in druge pogoje, omogočimo delo na domu,
  • revizorji delajo na projektih, ki ne zahtevajo fizične komunikacije z revidiranci (analize podatkov, načrtovanje obstoječih in novih revizij, priprava revizijskih poročil ipd.) in ki tudi sicer predstavljajo pomemben del revizijskih aktivnosti,
  • omejimo izdajanje osnutkov revizijskih poročil, saj ti zahtevajo izvajanje usklajevalnih postopkov z revidiranci (razčiščevalni sestanki),
  • začasno omejimo komunikacijo v zvezi z revizijami pri uporabnikih javnih sredstev, ki opravljajo kritične funkcije za preprečevanje širjenja virusa (Uprava za zaščito in reševanje, NIJZ, zdravstvene ustanove).

Računsko sodišče je prešlo v ta izredni način delovanja za obdobje do 29. 3. 2020 oz. do preklica. O podaljšanju takega načina delovanja se bomo odločali glede na razvoj dogodkov oziroma do prenehanja nevarnosti širjenja te nalezljive bolezni.