Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Novica

20. skupščina delovne skupine INTOSAI za okoljsko revidiranje

Med 19. in 21. januarjem 2021 je potekala 20. skupščina delovne skupine Mednarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucij (INTOSAI) za okoljsko revidiranje (WGEA). Tema letošnjega srečanja pod okriljem vrhovne revizijske institucije (VRI) Finske je bila Razmislek o kroženju.

Prvi dan skupščine je bil posvečen seznanitvi udeležencev s konceptom krožnega gospodarstva in razpravi o možni uporabi pri revizorskem delu na podlagi prispevkov ključnih mednarodnih prispevkov strokovnjakov iz Fundacije Ellen MacArthur, Programa Združenih narodov za okolje in Fundacije Sitra.

V zadnjih dveh dneh pa je program skupčine zaobjel tematike plastičnih odpadkov, mednarodnega podnebnega financiranja, trajnostnega prometa, ciljev trajnostnega razvoja za podnebje, krepitve zmogljivosti in komunikacije. Udeleženci so delili tudi relevatne izkušnje in predlagali ideje za prihodnje delo in projekte. Razprave so med drugim pripravili strokovnjaki Programa Združenih narodov za okolje, Oddelka za ekonomsko-socialne zadeve Združenih narodov, dodatna poudarka pa sta bila tudi vpliv pandemije covida-19 na okolje in vrednost sistemskega razmišljanja.

Skupščina, ki je letos prvič potekala virtualno, je organizirana vsaki dve leti in je namenjena vsem članicam INTOSAI in ostalim zainteresiranim deležnikom delovne skupine.

Gradiva in ostale informacije so dostopne na spletnem mestu dogodka:
https://wgea.org/assembly-2021/

naslovna grafike skupščine INTOSAI WGEA