Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

  • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
  • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

Revizija

Revizija učinkovitosti delovanja informacijskega sistema za vodenje evidenc na področju predšolske vzgoje

Zadnja sprememba:
11. 2. 2011

Podatki o reviziji

Revidiranec/ci:

Cilj revizije:

Cilj revizije je preveriti učinkovitost delovanja IS za vodenje evidence vzgojno-izobraževalnih zavodov in vzgojno-izobraževalnih programov, v delu, ki se nanaša na podatke o vzgojno-izobraževalnih zavodih in vzgojno-izobraževalnih programih za predšolsko vzgojo (vrtcih). V okviru navedenega preveriti skladnost delovanja splošnih kontrol v informacijskem sistemu s sodili zakonitosti in učinkovitosti, kot so podana v zakonih, standardih, smernicah in dobri praksi delovanja IS.

Revidirano obdobje:
od začetka leta 2009 do datuma izdaje osnutka revizijskega poročila

Sklep o reviziji:
Številka sklepa: 1210-7/2009-2
Datum: 28. 10. 2009

Opombe:

Kratek napovednik revizije  

Učinkovitost delovanja informacijskega sistema za vrtce Ministrstva za šolstvo in šport

Vprašanje o učinkovitosti delovanja informacijskega sistema Ministrstva za šolstvo in šport (v nadaljevanju: MŠŠ) pri izpolnjevanju zahtev in določil Zakona o vrtcih se je računskemu sodišču zastavilo že v dveh izvedenih revizijah (revizijskem poročilu o zagotavljanju predšolske vzgoje v letih od 2003 do 2006 in reviziji razvoja dostopnosti predšolske vzgoje). MŠŠ je krovni organ, ki mora v skladu z določbami Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja in Zakona o vrtcih poskrbeti za pripravo in nadzor nad izvajanjem podzakonskih predpisov, s katerimi se konkretizirajo posamezna vprašanja na področju predšolske vzgoje v Republiki Sloveniji, zato je računsko sodišče izvedlo revizijo, da bi odgovorilo na vprašanje, ali MŠŠ zagotavlja učinkovitost delovanja informacijskega sistema pri izpolnjevanju zahtev in določil Zakona o vrtcih v delu, ki se nanaša na vodenje evidenc s področja predšolske vzgoje.

Po mnenju računskega sodišča informacijski sistem MŠŠ izpolnjuje zahteve Zakona o vrtcih v delu, ki se nanaša na vodenje evidenc s področja predšolske vzgoje.

Da bi podalo mnenje o učinkovitosti delovanja informacijskega sistema, je računsko sodišče ocenilo kakovost delovanja glavnih informacijskih procesov MŠŠ. Na podlagi odgovorov o načinu in kakovosti delovanja vsakega od štiriintridesetih informacijskih procesov, kot jih za ocenjevanje katerega koli informacijskega okolja opredeljuje metodologija COBIT 4.1, računsko sodišče meni, da MŠŠ zagotavlja delno učinkovitost delovanja informacijskega sistema pri izpolnjevanju zahtev in določil Zakona o vrtcih v delu, ki se nanaša na vodenje evidenc s področja predšolske vzgoje.

Da bi se povečala učinkovitost delovanja informacijskega sistema MŠŠ, je računsko sodišče podalo priporočila za izboljšave na področjih strateškega in letnega načrtovanja, spremljanja in vrednotenja delovanja informacijskega sistema, ustreznih kontrol logičnega dostopa na podlagi izdelane ocene tveganj, skrbništva računalniških podpor, upravljanja razvoja in sprememb informacijskega sistema, prepoznavanja procesov in storitev, da bi se zagotovila ažurnost, pravilnost, popolnost in zanesljivost vnesenih podatkov, pa naj se izvaja mesečni nadzor nad podatki v spletni aplikaciji Prosta mesta v vrtcih.

Deli vsebino