Skoči do osrednje vsebine

Poročilo o delu

Letno poročilo 2014

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je 18. 3. 2015 predsedniku državnega zbora dr. Milanu Brglezu predal Letno poročilo Računskega sodišča RS za leto 2014 in ob tem poudaril, da je bilo leto 2014 prvo leto izvajanja nove Strategije Računskega sodišča Republike Slovenije od leta 2014 do leta 2020. Strategija zajema vse ključne dejavnike, ki bodo vplivali na delo računskega sodišča v obdobju, ki ga opredeljujejo strateški dokumenti Republike Slovenije in večletni finančni načrt Evropske unije za obdobje 2014−2020. Republika Slovenija se sooča s finančno in gospodarsko krizo, zato računsko sodišče v središče svojega delovanja postavlja odzivnost javnega sektorja na učinke krize.

Predsednik Vesel je ob uradni predaji letnega poročila izpostavil zelo dobro sodelovanje z državnim zborom, predvsem s komisijo za nadzor javnih financ, hkrati pa se je zavzel za intenzivnejše sodelovanje tudi z drugimi delovnimi telesi državnega zbora v bodoče. Omenil je številne pobude za revizije iz DZ, ki jih je lansko leto prejelo računsko sodišče, in kar 22 revizijskih poročil, ki so bila obravnavana na odborih, komisijah oziroma na plenarnem zasedanju v DZ. Dejal je, da si bo računsko sodišče v prihodnosti prizadevalo, da bi vsako letno poročilo predstavilo tudi na plenarni seji DZ.

V izjavi za medije, ki je potekala 18. 3. 2015 v preddverju velike dvorane Državnega zbora RS, je predsednik Vesel ob tej priložnosti izrazil podporo računskega sodišča sprejemu zakona o fiskalnem pravilu.

Ključni rezultati iz letnega poročila:

Računsko sodišče je v letu 2014 izdalo 60 revizijskih poročilih (od tega eno zbirno poročilo), v katerih je obravnavalo 103 revidirance. Na podlagi revizij računskega sodišča je bilo v letu 2014 izvedenih 590 ukrepov, od tega 388 že med izvajanjem revizij. Računsko sodišče je v letu 2014 prejelo 58 odzivnih poročil, ki so se navezovala na 202 zahtevana popravljalna ukrepa. Objavljenih je bilo 24 porevizijskih poročil, v katerih je računsko sodišče ocenilo 190 popravljalnih ukrepov. Zadovoljivo izvedenih je bilo 142 ukrepov, delno zadovoljivih 26, nezadovoljivih pa je bilo 22 popravljalnih ukrepov.

Računsko sodišče je v letu 2014 prejelo 516 pobud za uvedbo revizij, od tega 19 od državnega zbora. Ob tem je potrebno poudariti, da je število pobud iz DZ, še posebej komisije za nadzor javnih financ, večje kot v preteklih letih, kar pomembno vpliva na lažje odločitve o oblikovanju revizijskega programa.

Računsko sodišče je v letu 2014 izvajalo tudi svojo svetovalno vlogo in pripravilo kar 175 odgovorov na zastavljena vprašanja.