Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

  • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
  • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

Novica

Učinki revizije računskega sodišča pri obravnavi problematike raka prostate po enem letu

Lani movembra je računsko sodišče izdalo revizijo obravnave problematike raka prostate. Letos, torej eno leto kasneje, je računsko sodišče preverilo spremembe na tem področju. Z zadovoljstvom ugotavljamo, da so učinki zahtev in priporočil računskega sodišča že vidni in da bodo zato urološki bolniki v prihodnosti deležni bolj učinkovite obravnave. UKC Ljubljana je v letošnjem letu pridobil robota za izvajanje robotsko asistiranih operacij, hkrati pa se je število urologov v javnem zdravstvenem sistemu povečalo za 6,5 odstotka glede na leto 2017 in skoraj za 10 odstotkov glede na leto 2016. Po zaključku revizije je bilo razpisanih 14 novih mest za specializacije, poleg 11 specializacij, ki so bile razpisane med izvajanjem revizije, kar bo v prihodnje še povečalo število urologov v sistemu. Z lansko revizijo smo namreč ugotovili, da je premajhno število urologov eden izmed ključnih vzrokov za nastanek predolgih čakalnih dob na področju urologije.

Poleg pozitivnih učinkov pozdravljamo tudi povezovanje ključnih deležnikov na tem področju. Dosežen dialog med revidiranci, civilno družbo in strokovnjaki pomeni korist za reševanje problematike področja, prinaša bolj kakovostno obravnavo uporabnikov storitev in učinkovitejšo porabo javnih sredstev.