Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

Novica

Skupno revizijsko poročilo o upravljanju z morskimi varovanimi območji v Sredozemskem morju

Julija 2019 je bilo objavljeno skupno revizijsko poročilo o določitvi in uspešnosti upravljanja z morskimi varovanimi območji v Sredozemskem morju. Gre za skupno revizijo 7 držav članic EUROSAI WGEA (delovna skupina za okoljsko revidiranje): VRI Albanije, Cipra, Grčije, Malte, Portugalske, Francije in Slovenije. Pri tem je prvih 5 držav revizijo opravilo v letu 2018 v skupno dogovorjenem obsegu, VRI Francije in računsko sodišče pa sta prispevala ugotovitve iz že prej opravljenih revizij.

Namen skupne revizije je bil ugotoviti, kako uspešno navedene države varujejo biotsko raznovrstnost v Sredozemskem morju. Skupno revizijsko poročilo tako opisuje ugotovitve in podaja priporočila iz naslednjih področij:

 • zakonodajni okvir, ki ureja upravljanje z morskimi varovanimi območji,
 • okvir, ki ga nudijo nacionalne strategije za upravljanje s temi območji,
 • presoje, na podlagi katerih so bila območja določena,
 • sprejem in uresničevanje načrtov za upravljanje s temi območji in
 • spremljanje izvajanja ukrepov in nadzor v morskih varovanih območjih.

Računsko sodišče je za skupno revizijsko poročilo prispevalo ugotovitve s področja nadzora iz revizije učinkovitosti upravljanja Jernejevega kanala, ki je del zavarovanega območja Krajinski park Sečoveljske soline in del območij Nature 2000.

Pogled na Jernejev kanal v letu 2016

Povezave: