Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

  • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
  • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

Novica

Predaja poročila o delu za 2018 Državnemu zboru RS

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu danes, 18. marca 2019, predal poročilo o delu sodišča za leto 2018.

V uradnem delu pogovora je predsednik Vesel pojasnil, da je v lanskem letu naše delo zagotovo zaznamovalo dejstvo, da sta za nami dve leti volitev, kar neposredno pomeni več zakonsko določenih revizij volilnih kampanj s strani računskega sodišča, bistveno povečano svetovanje na področju financiranja kampanj in političnih strank in ne nazadnje tudi neizogibno več pobud za revizije na tem področju. Nadaljevanje tega trenda pričakujemo tudi v letošnjem letu volitev v Evropski parlament. Ob izvajanju tovrstnega delovanja ugotavljamo, da so nekatere določbe Zakona o volilni in referendumski kampanji bodisi nejasne bodisi potrebne zdravorazumskega premisleka in zato na nekaterih mestih po naši oceni nujno terjajo spremembe.

Poleg predstavitve dosežkov lanskega leta je Vesel izpostavil finančno in siceršnjo neodvisnost računskega sodišča, ki omogoča izvajanje učinkovitega in objektivnega nadzora porabe javnih financ.

Predsednik računskega sodišča je v pogovoru s predsednikom DZ še poudaril, da je za uspešno odpravljanje nepravilnosti za nazaj in obenem učinkovito narekovanje prihodnjih potez dozorel trenutek, ko je potreben temeljit razmislek o zakonsko določenih pristojnostih naše institucije in predvsem o potrebi po spremembi krovnega zakona. Povečanje nadzorstvene funkcije, učinkovite sankcije, večja transparentnost javnofinančnih vprašanj, plodnejše sodelovanje z drugimi organi ter druge potrebne spremembe bodo namreč ključne pri nadaljnjem oblikovanju sistemskih rešitev in (ne)upoštevanju zakonskih predpisov.

Poročilo o delu 2018

Več o poročilih o delu >