Skoči do osrednje vsebine

Novica

Ob kulturnem prazniku predstavitev umetniškega dela Nike Šantej

Ob letošnjem kulturnem prazniku na računskem sodišču nadaljujemo z razstavo umetniških del. Po kipu konja Bojana Štineta je v avli računskega sodišča predstavljeno umetniško delo študentke prvega letnika Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) Nike Šantej.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel se je uvodoma zahvalil kiparju Bojanu Štinetu za sodelovanje, saj je bil dogodek obenem zaključek razstave njegovega dela. Prodekan za študijske zadeve UL ALUO izr. prof. Domen Fras je predstavil uspešno sodelovanje z računskim sodiščem in UL ALUO. Predstavljeno delo je prvo izmed izbranih kiparskih del študentov, ki bo na ogled v avli računskega sodišča.

Abstraktna skulptura Kakapo je nastala pri predmetu Kiparstvo I, kjer je mentor, priznani slovenski kipar doc. Boštjan Drinovec, študente poučeval o izdelavi izbočeno-vbočene kiparske forme. Idejno so študentje izhajali iz kiparstva avtorjev visokega modernizma, predvsem del Konstantina Brancussija, Alberta Giacomettija in Eduarda Chillide.

Nika Šantej je ob predstavitvi svojega kiparskega dela pojasnila, da je do oblike prišla tako, da je najprej oblikovala manjšo kroglo, ki jo je z določenim prijemom stisnila med prsti. Manjši model iz gline, iz katerega je izhajala za kasnejšo izdelavo mavčnega kalupa in odlitka, je tako prijem njene roke. Delo je zaradi nastale oblike poimenovala Kakapo, kar je tudi neleteča nočno aktivna vrsta papige, ki živi samo na Novi Zelandiji in spada med najbolj ogrožene vrste na svetu. Avtorica si želi na tak način tudi ozavestiti ljudi o pomembnosti skrbi za naravo in ogrožene vrste.

Priloga: Predstavitev umetniškega dela Nike Šantej