Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Novica

Ob kulturnem prazniku predstavitev umetniškega dela Nike Šantej

Ob letošnjem kulturnem prazniku na računskem sodišču nadaljujemo z razstavo umetniških del. Po kipu konja Bojana Štineta je v avli računskega sodišča predstavljeno umetniško delo študentke prvega letnika Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) Nike Šantej.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel se je uvodoma zahvalil kiparju Bojanu Štinetu za sodelovanje, saj je bil dogodek obenem zaključek razstave njegovega dela. Prodekan za študijske zadeve UL ALUO izr. prof. Domen Fras je predstavil uspešno sodelovanje z računskim sodiščem in UL ALUO. Predstavljeno delo je prvo izmed izbranih kiparskih del študentov, ki bo na ogled v avli računskega sodišča.

Abstraktna skulptura Kakapo je nastala pri predmetu Kiparstvo I, kjer je mentor, priznani slovenski kipar doc. Boštjan Drinovec, študente poučeval o izdelavi izbočeno-vbočene kiparske forme. Idejno so študentje izhajali iz kiparstva avtorjev visokega modernizma, predvsem del Konstantina Brancussija, Alberta Giacomettija in Eduarda Chillide.

Nika Šantej je ob predstavitvi svojega kiparskega dela pojasnila, da je do oblike prišla tako, da je najprej oblikovala manjšo kroglo, ki jo je z določenim prijemom stisnila med prsti. Manjši model iz gline, iz katerega je izhajala za kasnejšo izdelavo mavčnega kalupa in odlitka, je tako prijem njene roke. Delo je zaradi nastale oblike poimenovala Kakapo, kar je tudi neleteča nočno aktivna vrsta papige, ki živi samo na Novi Zelandiji in spada med najbolj ogrožene vrste na svetu. Avtorica si želi na tak način tudi ozavestiti ljudi o pomembnosti skrbi za naravo in ogrožene vrste.

Priloga: Predstavitev umetniškega dela Nike Šantej