Skoči do osrednje vsebine

Novica

Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah

Danes je bila v prostorih računskega sodišča podpisana pobuda za sodelovanje Slovenije na Mednarodnem tednu ozaveščanja o prevarah. Podpisniki, ki želijo okrepiti dialog o problematikah povezanih s prevarami in gospodarskim kriminalom, so bili: Deloitte Slovenija, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, Gospodarska zbornica Slovenije in Stalna arbitraža pri GZS, Klub slovenskih podjetnikov, Komisija za preprečevanje korupcije, Računsko sodišče RS, Slovenski državni holding, Fakulteta za varnostne vede, Združenje bank Slovenije in Združenje nadzornikov Slovenije.

S tem so sodelujoči potrdili svojo namero, da s skupnimi močmi v mesecu novembru 2019 izvedejo Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah v Sloveniji in poskrbijo, da postane ta pobuda vsakoletni dogodek, ki se bo nadaljeval v prihodnosti. Skupen cilj vseh podpisnikov je izmenjava najboljših praks ter spodbujanje vodilnih in zaposlenih na poslovnem in javnem področju, študentov in drugih interesnih skupin, da delujejo proaktivno v smeri zmanjšanja učinkov prevar, korupcije in drugih vrst gospodarskega kriminala v našem lokalnem okolju ob upoštevanju pristojnosti, ki jih imajo posamezne institucije.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je v izjavi za javnost poudaril, da bi morali največ moči vložiti v samo procesiranje raznih razkritij o prevarah, ki bi se morala zaključiti z negativnimi posledicami za tiste, ki so pri tem sodelovali. Povedal je še, da se bo vsaka od  omenjenih institucij potrudila po svojih najboljših močeh in poskušala narediti nekaj na svojem področju ter o tem obvestila javnost. Računsko sodišče se bo najverjetneje osredotočilo na javna naročila.

Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah je sicer svetovno priznan dogodek, ki strokovnjakom in skupnostim za boj proti prevaram ponuja priložnost, da se združijo in si ogledajo, kako daljnosežne so lahko posledice prevar ter kako skupaj izboljšati naše okolje in povečati ozaveščenost o prevarah. Teden prevar je ustanovilo Združenje preizkušenih preiskovalcev prevar (ACFE) leta 2000 kot dogodek, namenjen širjenju ozaveščenosti o prevarah. Celotedenska kampanja spodbuja javne uradnike, poslovne vodje, zaposlene in splošno javnost, naj proaktivno podvzamejo korake za zmanjšanje vpliva prevar s spodbujanjem ozaveščenosti in izobraževanja o boju proti prevaram.