Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

  • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
  • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

Novica

25 let bdimo nad potmi javnega denarja

Računsko sodišče od predsednika republike prejelo državno odlikovanje

Računsko sodišče je vse od leta 1994 pa do danes s svojimi razkritji, popravljalnimi ukrepi in priporočili ter s svetovalno dejavnostjo vzpostavljajo standarde javne porabe.

Državno odlikovanje Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja sprejemamo počaščeni in z velikim zadovoljstvom. Red za zasluge, ki ga je prejel predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel, pomeni veliko čast in vzpodbudo, hkrati pa revizorjem daje dodatno odgovornost za delo v prihodnje. 

Foto: Nebojša Tejić/STA

Ob izzivih prihodnosti nas spremlja tudi zaupanje javnosti v naše delo, ki pa ni povsem samoumevno. Zaupanje revidirancev in davkoplačevalcev je mogoče pridobiti le z vztrajnim opozarjanjem na nepravilnosti na objektiven način ter z večkrat izpričano neodvisnostjo. Računsko sodišče si ne more pripisati zaslug za vse uspehe v razvoju slovenske družbe niti prevzeti odgovornosti za nekatere javnofinančne težave, ki smo jim bili priča. Naše delovanje pa je vendarle pripomoglo k številnim ukrepom, ki so vodili k večji skrbnosti pri ravnanju z javnimi sredstvi. Vrhovna revizijska institucija, ki zna objektivno predstaviti argumente in med državljani uživa ugled, je pomemben element demokratične družbe. V preteklih 25 letih smo uspeli državo prepričati, da je nadzor potreben in sprejet kot pomoč pri zagotavljanju skupnega dobra. Te zasluge gre pripisati vsem našim sedanjim in bivšim zaposlenim, ki niso obmoknili, ko je bilo potrebno javnost opozoriti na nemalokrat neprijetna razkritja.

Foto: Nebojša Tejić/STA

V novo obdobje računsko sodišče vstopa z zavedanjem, da je potrebno naša prizadevanja usmeriti v tista področja javne porabe, ki bodo v prihodnje najbolj vplivala na kakovost življenja naših državljanov.

Pismo predsednika ob 25-letnici delovanja računskega sodišča