Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

    Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

    Novica

    25 let bdimo nad potmi javnega denarja

    Računsko sodišče od predsednika republike prejelo državno odlikovanje

    Računsko sodišče je vse od leta 1994 pa do danes s svojimi razkritji, popravljalnimi ukrepi in priporočili ter s svetovalno dejavnostjo vzpostavljajo standarde javne porabe.

    Državno odlikovanje Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja sprejemamo počaščeni in z velikim zadovoljstvom. Red za zasluge, ki ga je prejel predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel, pomeni veliko čast in vzpodbudo, hkrati pa revizorjem daje dodatno odgovornost za delo v prihodnje. 

    Foto: Nebojša Tejić/STA

    Ob izzivih prihodnosti nas spremlja tudi zaupanje javnosti v naše delo, ki pa ni povsem samoumevno. Zaupanje revidirancev in davkoplačevalcev je mogoče pridobiti le z vztrajnim opozarjanjem na nepravilnosti na objektiven način ter z večkrat izpričano neodvisnostjo. Računsko sodišče si ne more pripisati zaslug za vse uspehe v razvoju slovenske družbe niti prevzeti odgovornosti za nekatere javnofinančne težave, ki smo jim bili priča. Naše delovanje pa je vendarle pripomoglo k številnim ukrepom, ki so vodili k večji skrbnosti pri ravnanju z javnimi sredstvi. Vrhovna revizijska institucija, ki zna objektivno predstaviti argumente in med državljani uživa ugled, je pomemben element demokratične družbe. V preteklih 25 letih smo uspeli državo prepričati, da je nadzor potreben in sprejet kot pomoč pri zagotavljanju skupnega dobra. Te zasluge gre pripisati vsem našim sedanjim in bivšim zaposlenim, ki niso obmoknili, ko je bilo potrebno javnost opozoriti na nemalokrat neprijetna razkritja.

    Foto: Nebojša Tejić/STA

    V novo obdobje računsko sodišče vstopa z zavedanjem, da je potrebno naša prizadevanja usmeriti v tista področja javne porabe, ki bodo v prihodnje najbolj vplivala na kakovost življenja naših državljanov.

    Pismo predsednika ob 25-letnici delovanja računskega sodišča