Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

  • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
  • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

Novica

Srečanje predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela s predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je 26. maja 2020 sprejel predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, ki mu je predstavil najpomembnejše vidike delovanja računskega sodišča in poročilo o delu v letu 2019.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel in predsednik državnega zbora Igor Zorčič (Fotografija: Državni zbor/Matija Sušnik)

Poslanstvo računskega sodišča je, da pravočasno in objektivno obvešča javnosti in državni zbor o pomembnih razkritjih poslovanja uporabnikov javnih sredstev ter na podlagi izkušenj in poznavanja dobrih praks poslovanja svetuje, kako naj uporabniki javnih sredstev izboljšujejo svoje poslovanje. Temu poslanstvu je računsko sodišče sledilo tudi v preteklem letu, v katerem je izdalo 62 revizijskih poročil in 23 porevizijskih poročil ter 112 redvidirancem izreklo skupno 85 mnenj.

Udeleženci srečanja med pogovorom (Fotografija: Državni zbor/Matija Sušnik)

Poleg ključnih rezultatov je predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel na srečanju izpostavil tudi izzive, s katerimi se srečuje računsko sodišče in so povezani tudi s številnimi pobudami državljanov, ki jih prejemajo v aktualnih razmerah. Predsednika sta v pogovoru naslovila tudi obravnavo revizijskih in porevizijskih poročil v državnem zboru ter potrebo po spremembah in dopolnitvah Zakona o računskem sodišču. Predlog zakona, ki je trenutno v obravnavi v državnem zboru, daje več možnosti za hitrejše odzivanje, boljši dostop do potrebnih podatkov in informacij, učinkovitejše in bolj ekonomično delo ter širi nabor subjektov, ki jih računsko sodišče lahko revidira.

Prilogi:
Infografike ključnih rezultatov
Poročilo o delu 2019