Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

  • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
  • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

Novica

Sodelovanje z vrhovno revizijsko institucijo Finske

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel se je v tem tednu udeležil bilateralnega srečanja na vrhovni revizijski instituciji (VRI) Finske v Helsinkih, kjer ga je s sodelavci gostila generalna državna revizorka Finske Tytti Yli-Viikari.

Računsko sodišče z VRI Finske aktivno sodeluje v okviru skupnih mednarodnih srečanj in deli inovativne pristope pri izvajanju svojih pristojnosti. Na podlagi več skupnih pobud v mednarodni skupnosti je bil v letu 2018 ob obisku generalne državne revizorke v Sloveniji podpisan sporazum o sodelovanju med institucijama. Obisk je bil tako namenjen nadgrajevanju skupnih projektov, konkretni izmenjavi izkušenj pri posameznih temah revizij in ukrepih, ki iz njih izhajajo. Podroben vpogled v organizacijo dela in delovnih procesov obeh institucij predstavlja odlično priložnost izmenjave dobrih praks in izzivov, s katerimi se soočamo na Finskem in v Sloveniji. Velik del pogovorov je bil povezan s cilji trajnostnega razvoja kot tudi z vplivi in rezultati revizij. Hkrati pa je bil ob obisku predstavljen tudi način priprave strategije VRI Finske, ki je aktualno vprašanje tudi za naše računsko sodišče.

Srečanje je bilo obenem tudi uvod v izmenjavo strokovnjakov in praktično sodelovanje, ki pomeni okrepitev uspešnega sodelovanja med VRI Finske in računskim sodiščem.

Predsednica VRI Finske in predsednik računskega sodišča s sodelavci