Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

  • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
  • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

Novica

Revizijski zbornik o javnem zdravju

Evropsko računsko sodišče je v sodelovanju z vrhovnimi revizijskimi institucijami (VRI) EU objavilo pregled, v katerem predstavlja delo revizorjev s področja javnega zdravja. Skupaj je vsebine k revizijskemu kompendiju prispevalo 24 VRI, tudi Računsko sodišče Republike Slovenije, ki je predstavljeno z revizijskim poročilom Obvladovanje debelosti otrok.

Javno zdravje je pretežno v pristojnosti držav članic, zato med zdravstvenimi sistemi obstajajo velike razlike. Nacionalni zdravstveni sistemi so se v zadnjih nekaj desetletjih srečevali s številnimi izzivi, kot so stalno naraščajoči stroški, starajoče se prebivalstvo ali to, da so pacienti in zdravstveni delavci vedno bolj mobilni.

V kompendiju je nekaj osnovnih informacij o področju javnega zdravja, pravni podlagi zanj, glavnih ciljih in povezanih pristojnostih na ravni držav članic in EU. V njem so opisani tudi glavni izzivi, s katerimi se na tem področju srečujejo EU in države članice. Javno zdravje je z revizijskega stališča kompleksno področje. Veliko število revizij, ki so bile opravljene v zadnjih letih, pa kaže na pomembnost tega področja za državljane EU.

Kompendij se opira na nedavne rezultate posameznih revizij, ki so jih opravili Evropsko računsko sodišče in VRI 23 držav članic EU. V teh revizijah so bili obravnavani pomembni vidiki smotrnosti in pregledana različna vprašanja, povezana z javnim zdravjem, kot so preprečevanje in varstvo, dostop do zdravstvenih storitev in njihova kakovost, uporaba novih tehnologij in e-zdravje ter fiskalna vzdržnost javnih zdravstvenih storitev.

Publikacija je zasnovana je kot vir informacij za vse, ki jih zanima to pomembno področje politike in posamezne revizije in je na voljo v 23 jezikih na spletišču Kontaktnega odbora.


Priloga: Kompendij revizijskih poročil - Javno zdravje