Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

  • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
  • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

Novica

Predsednik Tomaž Vesel na posvetu o finančnem položaju občin

Prejšnji teden je na posvetu, ki ga je organiziral državni svet na temo finančnega položaja občin, v uvodnem nagovoru spregovoril predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Ob podajanju stališč računskega sodišča se je osredotočil na pomanjkljivosti obstoječega sistema financiranja občin, hkrati pa je na podlagi revizijskih ugotovitev strnil, kaj bi lahko občine storile za izboljšanje finančnega položaja. Ob tem je poudaril tudi raven zavzetosti države ter kakšne so možne rešitve za razvoj sistema financiranja v prihodnje. Izpostavil je, da na financiranje občin ne smemo gledati kot na ločen problem, ampak v povezavi z drugimi prioritetami Slovenije. V tem smislu je omenil neenakomeren regionalni razvoj, zagotavljanje javnih storitev v vseh večjih slovenskih krajih, ki bi omogočale vsaj primerljive osnovne možnosti izobraževanja, varnosti, dostopa do infrastrukture in izvajanja vseh vrst gospodarskih dejavnosti. Dilema o prenosu sredstev iz ene blagajne v drugo je tako manj pomembna kot dileme o obsegu javnih storitev, ki jih lahko financiramo. Vsako od njih bo potrebno v prihodnjih letih presojati najprej z vidika javnofinančne vzdržnosti in šele nato skozi optimizacijo organizacije njenega izvajanja.

Udeleženci srečanja in predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel