Skoči do osrednje vsebine

Novica

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel na seji predsedstva Skupnosti občin Slovenije

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel se je v sredo, 6. novembra 2019, udeležil 5. seje predsedstva Skupnosti občin Slovenije, na kateri sta sodelovala tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Na sestanku, ki je tokrat potekal v Ribnici, so županje in župani razpravljali o policentričnem razvoju Slovenije s poudarkom na zagotavljanju storitev za državljanke in državljane na območju celotne Slovenije in realokaciji institucij države za razporeditev delovnih mest javnega sektorja države. Obravnavali so tudi dopolnjena osnutka pokrajinske zakonodaje.

Predsednik računskega sodišča je v zvezi s procesom ustanavljanja pokrajin izpostavil nekatera odprta vprašanja, kot so financiranje pokrajin, zagotavljanje primernega kadra in financiranje slovenskih občin pred in po ustanovitvi pokrajin.

Med drugim se je osredotočil na policentrični razvoj in poudaril, da vsi državljani niso v enakopravnem položaju, saj nimajo enakega dostopa do storitev najširšega splošnega pomena. Izpostavil je tudi problematiko izrazitega staranja prebivalstva, slabega omrežja javnega transporta, nizke investicijske moči države in slabega preverjanja učinkov rešitev na državni ravni. Po njegovem mnenju bi negativen trend centralizacije  lahko omejili s povečanjem delovnih mest na podeželju, spremembo davčnega režima in zagotavljanjem davčnih spodbud ter teritorialno prisotnostjo države na območju celotne Slovenije.