Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

  • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
  • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

Novica

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel na seji predsedstva Skupnosti občin Slovenije

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel se je v sredo, 6. novembra 2019, udeležil 5. seje predsedstva Skupnosti občin Slovenije, na kateri sta sodelovala tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Na sestanku, ki je tokrat potekal v Ribnici, so županje in župani razpravljali o policentričnem razvoju Slovenije s poudarkom na zagotavljanju storitev za državljanke in državljane na območju celotne Slovenije in realokaciji institucij države za razporeditev delovnih mest javnega sektorja države. Obravnavali so tudi dopolnjena osnutka pokrajinske zakonodaje.

Predsednik računskega sodišča je v zvezi s procesom ustanavljanja pokrajin izpostavil nekatera odprta vprašanja, kot so financiranje pokrajin, zagotavljanje primernega kadra in financiranje slovenskih občin pred in po ustanovitvi pokrajin.

Med drugim se je osredotočil na policentrični razvoj in poudaril, da vsi državljani niso v enakopravnem položaju, saj nimajo enakega dostopa do storitev najširšega splošnega pomena. Izpostavil je tudi problematiko izrazitega staranja prebivalstva, slabega omrežja javnega transporta, nizke investicijske moči države in slabega preverjanja učinkov rešitev na državni ravni. Po njegovem mnenju bi negativen trend centralizacije  lahko omejili s povečanjem delovnih mest na podeželju, spremembo davčnega režima in zagotavljanjem davčnih spodbud ter teritorialno prisotnostjo države na območju celotne Slovenije.