Skoči do osrednje vsebine

Novica

Podpis sporazuma o sodelovanju z VRI Poljske

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je v četrtek, 26. novembra 2020, sprejel predsednika vrhovne revizijske institucije (VRI) Poljske Mariana Banaśa, ki se je mudil na uradnem obisku v Sloveniji. Marian Banaś je bil v avgustu 2019 imenovan za novega predsednika VRI Poljske in je nastopil svoj šestletni mandat.

V okviru srečanja sta predsednika obeh vrhovnih revizijskih institucij podpisala sporazum o sodelovanju, v katerem sta v skladu s cilji in z načeli mednarodne in evropske organizacije vrhovnih revizijskih institucij INTOSAI in EUROSAI sklenila sodelovanje na področjih izmenjave metod dela ter strokovnih izkušenj na področju revizije javnih financ. Podpisani sporazum bo okrepil nadaljnje dvostransko sodelovanje med obema institucijama, posledične vzajemne koristi pa bodo podprle razvoj državne revizije in krepitev zmogljivosti obeh VRI.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel in predsednik VRI Poljske Marian Banaś ob podpisu sporazuma o sodelovanju

Predsednika sta na sestanku razpravljala o izvajanju dolgoročnih strategij, zagotavljanju kakovosti revizij in časovnih izzivih same izvedbe le-teh. Prav tako je bila v pogovoru izmenjana vizija o organizacijskih vidikih obeh institucij, kriterijih uvrščanja revizijskih področij v program revidiranja ter o uporabi sodobnih orodij informacijske tehnologije v revizijskem postopku. V okviru slednjega je računsko sodišče pripravilo tudi predstavitev nekaj aktualnih revizijskih poročil. Glede na trenutno globalno situacijo pa sta si predsednika izmenjala tudi informacije o izvajanju in potrebnem načrtovanju revizij v povezavi z epidemiološko varnostjo in učinkih pandemije covida-19.