Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

  • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
  • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

Novica

Obisk dijakov Škofijske klasične gimnazije v okviru programa Državljanska kultura

Tudi letos smo na računskem sodišču tradicionalno gostili dijake 3. letnikov Škofijske klasične gimnazije, ki zadnje dni šolskega leta zaključujejo s programom Državljanska kultura, ki je namenjen ozaveščanju o aktivnem državljanstvu in v okviru katerega bolje spoznavajo delovanje države Slovenije.

Na sedežu računskega sodišča jih je sprejel prvi namestnik predsednika mag. Jorg Kristijan Petrovič, ki jim je v predstavitvi med drugim pojasnil tudi, da računskega sodišča ni mogoče uvrstiti v nobeno od treh vej oblasti, saj je neodvisen državni organ, ki nadzira porabo javnega denarja. Natančneje so spoznali tudi pristojnosti in organiziranost ter podrobnosti poročil konkretnih revizij.

Dijaki so si ob zaključku obiska ogledali video o projektu urbanega čebelarstva, kamor je vključeno tudi računsko sodišče. V spomin na obisk so se dijaki zahvalili s skodelico in medom, domov pa so odnesli brošure o čebelnjakih na strehi računskega sodišča, v katerih je pojasnjeno, da računsko sodišče ne le z revizijami, temveč tudi z drugim delovanjem, opozarja na globalne izzive in z njimi povezane trende v smislu porabe javnega denarja.