Skoči do osrednje vsebine

Novica

Obisk dijakov Škofijske klasične gimnazije v okviru programa Državljanska kultura

Tudi letos smo na računskem sodišču tradicionalno gostili dijake 3. letnikov Škofijske klasične gimnazije, ki zadnje dni šolskega leta zaključujejo s programom Državljanska kultura, ki je namenjen ozaveščanju o aktivnem državljanstvu in v okviru katerega bolje spoznavajo delovanje države Slovenije.

Na sedežu računskega sodišča jih je sprejel prvi namestnik predsednika mag. Jorg Kristijan Petrovič, ki jim je v predstavitvi med drugim pojasnil tudi, da računskega sodišča ni mogoče uvrstiti v nobeno od treh vej oblasti, saj je neodvisen državni organ, ki nadzira porabo javnega denarja. Natančneje so spoznali tudi pristojnosti in organiziranost ter podrobnosti poročil konkretnih revizij.

Dijaki so si ob zaključku obiska ogledali video o projektu urbanega čebelarstva, kamor je vključeno tudi računsko sodišče. V spomin na obisk so se dijaki zahvalili s skodelico in medom, domov pa so odnesli brošure o čebelnjakih na strehi računskega sodišča, v katerih je pojasnjeno, da računsko sodišče ne le z revizijami, temveč tudi z drugim delovanjem, opozarja na globalne izzive in z njimi povezane trende v smislu porabe javnega denarja.