Skoči do osrednje vsebine

Novica

Letno zasedanje predsednikov vrhovnih revizijskih institucij (VRI) držav članic EU

V Varšavi je 27. in 28. junija 2019 potekalo redno letno srečanje Kontaktnega odbora vodij vrhovnih revizijskih institucij (VRI) držav članic Evropske unije (EU) in Evropskega računskega sodišča (ECA). Udeležili so se ga predstojniki vseh VRI EU in držav kandidatk, potencialnih kandidatk in opazovalk. Kontaktni odbor deluje kot avtonomen, neodvisen in apolitičen forum za razpravo o temah skupnega poklicnega interesa s ciljem prispevati k izboljšanju finančnega in splošnega upravljanja Evropske unije ter spodbujati stike in izmenjavo informacij med zainteresiranimi akterji.

Skupinska fotografija udeležencev Kontaktnega odbora

Vodje delegacij VRI EU so se v Varšavi srečali tudi s predsednikom Republike Poljske Andrzejem Dudo, ki je poudaril pomembno vlogo VRI in ECA v Evropski uniji. Na obisku je izpostavil tudi sodelovanje evropskih VRI na področju okoljskih revizij in izzive digitalizacije za javno upravo ter na storitve za državljane, o katerih so potekale razprave na letošnjem Kontaktnem odboru.

Srečanje predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela s predsednikom Republike Poljske Andrzejem Dudo

Osrednja tema srečanja na Poljskem je potekala pod naslovom Digitalna Evropa: Izzivi in priložnosti za VRI EU.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je sodeloval v razpravi na eni izmed okroglih miz z naslovom Izzivi izvajanja revizij smotrnosti poslovanja, povezanih z EU in nacionalnimi programi na področju e-uprave in kibernetske varnosti. Predstavil je aktivnosti računskega sodišča na področju IT-revizij in izpostavil nekatere izmed že izvedenih, kot so revizija uspešnosti izvajanja projekta eZdravje, revizija učinkovitosti in uspešnosti pobiranja DDV, revizija informacijskega sistema Carinske uprave Republike Slovenije in revizija smotrnosti porabe proračunskih sredstev pri izvedbi projekta Portal za oddajo javnih naročil. Omenjena je bila tudi revizija učinkovitosti urejanja virtualnih valut.

Predsednik računskega sodišča z ostalimi razpravljalci na okrogli mizi

Računsko sodišče je bilo na zasedanju predstavljeno tudi z video posnetkom, ki ga je v lastni izvedbi pripravilo ob izdaji revizijskega poročila Učinkovitost dolgoročnega ohranjanja virov pitne vode. V letu 2020 bo Kontaktni odbor organiziralo Evropsko računsko sodišče v Luksemburgu.