Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

  • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
  • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

Novica

Kontaktni odbor v Dubrovniku od 10. do 12. oktobra 2018

Vrhovna revizijska institucija Hrvaške je bila letos gostiteljica rednega letnega srečanja Kontaktnega odbora vrhovnih revizijskih institucij EU in držav kandidatk, potencialnih kandidatk ter opazovalk, ki deluje kot avtonomen, neodvisen in apolitičen forum za razpravo o temah skupnega revizijskega interesa in izmenjavo informacij med zainteresiranimi akterji. Osrednja tema srečanja, pri organizaciji katerega je slovensko računsko sodišče v preteklih nekaj mesecih vsebinsko tesno sodelovalo s hrvaško vrhovno revizijsko institucijo in ECA, je bila interakcija z državljani.

Moderator celotnega seminarja je bil predsednik Tomaž Vesel, ki je razpravo usmerjal v ključne načine sodelovanja z različnimi skupinami državljanov, priložnosti in izzive tovrstnega sodelovanja ter tudi v konkretne predloge, kot je, v katere faze izvajanja revizijskih pristojnosti je javnost najbolj smiselno vključiti. 

Po predstavitvi praks sodelovanja s strani še nekaj generalnih revizorjev je sledila tudi predstavitev inovativnih orodij komuniciranja ter sodelovanja z državljani in zainteresirano javnostjo. Računsko sodišče je prikazalo več video vsebin sodelovanja z različnimi javnostmi in poželo precejšnje zanimanje za izdelavo le-teh znotraj institucij.

Predsednik Vesel je v povzetku konstruktivnih razprav izpostavil, da imajo vrhovne revizijske institucije nedvomno izjemno odgovorno vlogo tudi pri vključevanju širše javnosti v svoje delovne procese, vendar pa se je nujno zavedati, da je zagotavljanje kakovosti revizijskih poročil ter učinkovitost pri spremembah, ki jih ukrepi le-teh dosegajo, daleč bolj pomembno kot naklonjenost javnosti delovanju računskega sodišča. 


V okviru srečanja je potekalo tudi zaprto srečanje vodij vrhovnih revizijskih institucij EU na različne teme in operativni sestanek koordinatorjev za mednarodne odnose, na katerem so se usklajevali skupni dokumenti in projekti vseh vrhovnih revizijskih institucij EU. Ob robu srečanja so bili omogočeni bilateralni sestanki in neformalne razprave, v okviru katerih se je računsko sodišče dogovorilo za nekaj skupnih aktivnosti z drugimi vrhovnimi revizijskimi institucijami v prihodnosti.