Skoči do osrednje vsebine

Novica

Ključne ugotovitve OECD pregleda digitalne javne uprave v Sloveniji

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) za Slovenijo izdeluje celovit pregled digitalne uprave v Republiki Sloveniji. V petek, 10. julija 2020, je Direktorat za informacijsko družbo in informatiko Ministrstva za javno upravo v sodelovanju z OECD organiziral poseben spletni seminar, na katerem je sodelovalo tudi računsko sodišče. Ugotovitve iz dokumenta so na seminarju predstavili deležnikom, ki so sodelovali pri njegovem nastajanju. Ključne ugotovitve iz dokumenta bodo sicer podrobneje, s poglobljenimi analizami, predstavljene v končnem poročilu OECD spomladi 2021.

Med udeleženci spletnega seminarja je bil tudi vrhovni državni revizor dr. Miroslav Kranjc

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) se je pri izdelavi celovitega pregleda digitalne uprave v Sloveniji osredotočila na štiri glavne vidike: koordinacija in upravljanje, digitalne spretnosti, razvoj in ponujanje storitev ter upravljanje s podatki. V ključnih ugotovitvah OECD poudarja, da Slovenija na poti razvoja digitalne javne uprave sicer dobro napreduje, izboljšati pa moramo koordinacijo, vizijo in analitični pristop ter potrebujemo močnejše vzvode za usmerjanje digitalne transformacije. Za agilnost in hitro prilagajanje pa je primerjalna prednost Slovenije prav njena majhnost in splošna navdušenost nad digitalizacijo.

Dokument bo med drugim v pomoč pri oblikovanju prihodnjih strateških dokumentov za področje digitalizacije, kar bo pripomoglo k poenotenju smeri razvoja, načrtov in aktivnosti ter jasno opredeljenim ciljem pri nadaljnjem procesu digitalizacije. V skladu z uveljavljeno dobro prakso in OECD priporočili bodo pri oblikovanju tovrstnih dokumentov in akcijskih načrtov k sodelovanju povabljeni tudi vsi relevantni deležniki, ki sestavljajo ekosistem digitalne javne uprave.

Dokument v angleškem jeziku je na voljo prek povezave:
Ključne ugotovitve OECD pregleda digitalne javne uprave v Sloveniji