Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

  • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
  • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

Novica

Izmenjava najboljših praks ter spodbuda za proaktivno delovanje v smeri zmanjšanja učinkov prevar

Računsko sodišče je letos kot partner sodelovalo v Mednarodnem tednu ozaveščanja o prevarah, ki je potekal med 18. in 22. novembrom 2019 pod okriljem največje svetovne organizacije za boj proti finančnim prevaram (ACFE). Cilj projekta je izmenjava najboljših praks ter spodbujanje vodilnih in zaposlenih na poslovnem in javnem področju, študentov in drugih interesnih skupin, da delujejo proaktivno v smeri zmanjšanja učinkov prevar, korupcije in drugih vrst gospodarskega kriminala v našem lokalnem okolju ob upoštevanju pristojnosti, ki jih imajo posamezne institucije. Poglavitni prispevek vrhovnih revizijskih institucij pa je predvsem povečevanje preglednosti procesov upravljanja in prevzemanja odgovornosti pristojnih oseb za odločanje pri izvrševanju proračunske in druge javne porabe.

Otvoritvena slovesnost

Na otvoritveni slovesnosti na Gospodarski zbornici Slovenije, kjer je imela uvodni nagovor dr. Sandra Damijan, predsednica in članica Svetovalnega odbora krovne organizacije ACFE, so sledili krajši nagovori vseh podpisnikov skupne izjave partnerjev o sodelovanju v pobudi Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah 2019, katere podpisnik je tudi računsko sodišče. Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je izpostavil prizadevanja računskega sodišča za večjo učinkovitost delovanja nadzornih institucij pri boju s prevarami in sodelovanje z organi, ki so pristojni ali pa lahko vplivajo na pregon kaznivih dejanj.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel na otvoritveni slovesnosti

Okrogla miza Na sledi denarju – mladi in korupcija

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel se je udeležil tudi okrogle mize Na sledi denarju – mladi in korupcija, ki so jo organizirali študentje Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani v sodelovanju s študenti Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Na okrogli mizi so sodelovali tudi Lidija Hren, vodja preiskovalne skupine EkstraVisor pri TV Slovenija, Boris Štefanec, predsednik komisije za preprečevanje korupcije in Goran Novković, izvršni direktor SBC – Kluba slovenskih podjetnikov.

Sodelujoči na okrogli mizi Na sledi denarju – mladi in korupcija

Finančne prevare in korupcija

Fakulteta za varnostne vede je organizirala predavanja na temo finančnih prevar in korupcije. Svetovalec vrhovnega državnega revizorja mag. Peter Premrl je predstavil organizacijo, pristojnosti in delo računskega sodišča in izpostavil pomembno vlogo računskega sodišča pri sodelovanju izmenjavi informacij med organi. S konkretnimi primeri revizij pa so bile študentom prikazane tudi uporabe infografik in možnosti iskanja informacij na novem spletnem mestu računskega sodišča, kar jim je lahko v pomoč pri njihovem nadaljnjem študiju.

Predstavitev dela računskega sodišča na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru (Foto: Deloitte Slovenija)

Goljufije v zdravstvu in problem korupcije v sistemu javnega naročanja

V okviru Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah je potekal tudi dogodek na temo goljufij v zdravstvu in problemov korupcije v sistemu javnega naročanja. V razpravi, ki jo je vodil dr. Bojan Dobovšek s Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru, je delil izkušnje tudi svetovalec predsednika računskega sodišča Borut Smrdel, ki je predstavil ugotovitve, ki izhajajo iz opravljenih revizij računskega sodišča na področju zdravstva. V pogovoru so sodelovali tudi Mirjan Hren iz komisije za preprečevanje korupcije, Boštjan Slak iz Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru ter Aleš Behram iz Deloitte Slovenija.

Predstavitev ugotovitev, ki izhajajo iz opravljenih revizij računskega sodišča na področju zdravstva (Foto: Deloitte Slovenija)

Osrednja konferenca z razglasitvijo najboljšega študentskega videa na temo korupcije

Na osrednji konferenci v okviru Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah so razglasili zmagovalca tekmovanja  za najboljši video, video z naslovom Opazi in spregovori, ki so ga izdelali študentje Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani Eva Strmole, Špela Rojht, Nejc Jarm in Jure Klenovšek.