Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

O javnofinančnih vprašanjih

Stališče/mnenje

Vključitev zaposlenih v prostovoljno dodatno kolektivno pokojninsko zavarovanje

Številka: 1421-3/2005-2

Prejeli smo vaše pismo, v katerem nas seznanjate s ponudbo Prve pokojninske družbe, d. d. za vključitev zaposlenih na vaši občini v prostovoljno dodatno kolektivno pokojninsko zavarovanje, ki bi se izvajalo tako, da bi premije v celoti plačevali zaposleni, občina bi jih samo nakazovala izvajalcu.

Mnenje:

Računsko sodišče se o vprašanju dodatnega prostovoljnega pokojninskega zavarovanja, kot ga zastavljate, v revizijah še ni opredelilo. Z vidika porabe proračunskih sredstev je stališče računskega sodišča, da delodajalec lahko plačuje za zaposlene le tiste dajatve oziroma zavarovanja, ki so določena z zakonom, drugih pa ne (za nepravilnost je štelo plačevanje dodatnega prostovoljnega zdravstvenega in nezgodnega zavarovanja). Glede na to, da se v vašem primeru premija ne bo plačevala iz proračunskih sredstev, navedenih zadržkov ni.

Enako kot vi pa dvomimo, ali gre v obravnavanem primeru za kolektivno prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje, kot ga opredeljuje 3. odstavek 293. člena ZPIZ-1. Navedeno določilo kot kolektivno obliko zavarovanja šteje le zavarovanje, pri katerem delodajalec v celoti ali deloma financira pokojninski načrt. O tem vprašanju smo pridobili mnenje Odbora zaprtega vzajemnega pokojninskega sklada za javne uslužbence v Republiki Sloveniji, ki ga prilagamo, saj menimo, da se opredeljuje o vprašanjih, ki ste jih zastavili.