Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

O javnofinančnih vprašanjih

Stališče/mnenje

Delo starejših delavcev

Številka: 1413-1/2006-20

Zadeva: Delo starejših delavcev

Prejeli smo vaš dopis v katerem prosite za stališče v zvezi z vključevanjem delno upokojenih delavcev, ki so pri vas zaposleni za krajši delovni čas, v oblike dela preko polnega delovnega časa, to je v nadurno delo in dežurstvo. Navajate, da so se, zaradi kadrovske problematike na področju anesteziologije, delno upokojeni delavci pripravljeni vključiti v delo preko pogodbeno dogovorjenega krajšega delovnega časa.

Zakon o delovnih razmerjih1 (v nadaljevanju: ZDR) v 202. členu določa, da starejši delavec2 lahko sklene delovno razmerje oziroma ima pravico, da začne delati s krajšim delovnim časom od polnega, če se delno upokoji. Delno upokojitev oziroma pravico do delne pokojnine ureja 58. člen Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju3. Zavarovanec, ki je izpolnil pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, lahko pridobi pravico do delne pokojnine, če je v delovnem razmerju z največ polovico polnega delovnega časa. V 203. členu ZDR pa je določeno, da delodajalec starejšemu delavcu brez njegovega pisnega soglasja ne sme odrediti nadurnega ali nočnega dela. Glede na to je jasno, da ZDR za delno upokojene delavce oblik dela nad polnim delovnim časom ne prepoveduje, v smislu varstva starejših delavcev pa lahko delodajalec zanje uvede takšno obliko dela le, če se delno upokojeni delavci s tem strinjajo. Tudi v drugih predpisih ni najti podlage za omejitev dela delno upokojenih delavcev po 202. členu ZDR. Opozoriti pa velja, da mora delodajalec tudi v teh primerih upoštevati omejitve pri uvedbi dela preko polnega delovnega časa, ki jih določa prvi odstavek 143. člena ZDR.

1: Uradni list RS, št. 42/02.
2. Starejši delavec je opredeljen v 201. členu ZDR – gre za delavca, starejšega od 55 let.
3: Uradni list RS, št. 109/06 (UPB4).