Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Novica

Strokovna skupina o covidu-19 nadzornega odbora INTOSAI za aktualna vprašanja o strateški vlogi vrhovnih revizijskih institucij in revidiranju na daljavo

Pod okriljem Nadzornega odbora Mednarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucij za aktualna vprašanja (INTOSAI SCEI) je bila ustanovljena strokovna skupina o covidu-19. Prek spletnih seminarjev si strokovnjaki iz več kot 70 vrhovnih revizijskih institucij (VRI) iz vsega sveta, tudi z računskega sodišča, izmenjujejo izkušnje in razpravljajo o prioritetah VRI v času pandemije, vključno s temami, metodami in tehnikami revidiranja. Taka oblika multilateralnega strokovnega sodelovanja je dodana vrednost k obstoječim aktivnostim in omogoča izmenjavo znanja in praktičnih izkušenj, s katerimi bodo VRI še bolje pripravljene na morebitne podobne izzive v prihodnosti.

Poudarek iz predstavitve na seminarju strokovne skupine INTOSAI SCEI

Na uvodnem srečanju, na katerem je bilo več kot 200 udeležencev, so sodelovali tudi vodje VRI Čila, Španije, Združenih arabskih emiratov in ZDA, kot tudi predstavniki Južne Afrike in Združenega kraljestva, ki so predstavili različne poglede odziva na pandemijo covida-19 in ostale regionalne perspektive in lastne dosedanje izkušnje. Govorci iz VRI Združenega kraljestva, ZDA, Indonezije, Peruja, Francije in Rusije pa so na drugem seminarju predstavili tehnološke rešitve in izzive revidiranja na daljavo.

Že opravljene in še načrtovane razprave v okviru strokovne skupine v prihodnjih mesecih ter skupne izkušnje bodo strnjene v priporočila, ki bodo v pomoč in podporo VRI v aktualnih razmerah hkrati pa nam bodo služila kot opora, če bomo v prihodnje soočeni s podobnimi izzivi. Poročilo dela strokovne skupine bo predstavljeno tudi na 74. srečanju upravnega odbora INTOSAI, ki bo predvidoma potekalo v novembru 2020.