Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Novica

Računsko sodišče s predstavitvijo izkušenj in dela med pandemijo na sestanku vrhovnih revizijskih institucij V4+2 na Slovaškem

Predsednik vrhovne revizijske institucije (VRI) Slovaške Karol Mitrík je med 27. in 29. aprilom 2022 na Slovaškem gostil sestanek kolegic in kolegov iz vrhovnih revizijskih institucij V4+2 (t. i. višegrajske skupine držav V4 ter Avstrije in Slovenije). Udeležili so se ga tudi mag. Mojca Planinšek, druga namestnica predsednika računskega sodišča, dr. Margit Kraker, predsednica VRI Avstrije, Monika Karas, podpredsednica VRI Madžarske, Marian Banaś, predsednik VRI Poljske in Miloslav Kala, predsednik VRI Češke.

Predmet razprav so bile izkušnje posameznih institucij z delom na daljavo in izvajanjem revizijske pristojnosti v dveletnem obdobju pandemije COVID-19 ter pogled naprej glede njihove dejavnosti. Pogovarjali so se tudi o strateškem pristopu k revizijskemu načrtovanju in se posvetovali o morebitnem sodelovanju na mednarodnih projektih in skupnih revizijah, ki omogočajo primerjavo stanja na različnih področjih.

Predstavitev druge namestnice predsednika računskega sodišča

Na srečanju je v imenu računskega sodišča sodelovala druga namestnica predsednika mag. Mojca Planinšek. V svoji predstavitvi je orisala preteklo revizijsko delo računskega sodišča na področju COVID-19, ključne ugotovitve iz revizijskega poročila Učinkovitost nabav zaščitne in medicinske opreme za obvladovanje širjenja virusa SARS-CoV-2, ter tematiko drugih s COVID-19 povezanih revizij. V svoji razpravi je izpostavila tudi prihodnje izzive, ki so povezani s posledicami po COVID, kot so proračunski primanjkljaj ter visok javni dolg.

Skupinska fotografija udeležencev sestanka V4+2