Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

  • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
  • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

O javnofinančnih vprašanjih

Stališče/mnenje

Sklepanje poravnav

Številka: 1415-1/2007-58

Zadeva: Sklepanje poravnav

Prejeli smo vaše pismo, iz katerega izhaja, da želite mnenje računskega sodišča o možnosti uveljavljanja vašega zahtevka zoper mestno občino kot subsidiarno odgovorno za obveznosti mestne četrti, o zastaranju terjatev in o možnosti poravnave.

Menimo, da občina lahko sklene poravnavo, kot je opredeljena v 1050. in 1051. členu Obligacijskega zakonika, čeprav v Zakonu o javnih financah, niti v drugih javnofinančnih predpisih to vprašanje ni posebej urejeno. Mora pa upoštevati tudi 1052. člen OZ, ki določa, da je za sklenitev pogodbe o poravnavi potrebna sposobnost razpolaganja s pravico, ki je predmet poravnave. Zato mora občina, kadar je v vlogi upnika in gre pri poravnavi za odlog plačila ali odpust oz. odpis dolga, upoštevati določila 77. člena Zakona o javnih financah in Navodilo o načinu zavarovanja in obrestovanja odloga plačila dolžnika do države oziroma občine (Uradni list RS, št. 99/01). 

Po našem mnenju je treba kot temeljno merilo pri odločitvi za sklenitev poravnave upoštevati načelo gospodarnosti, torej oceniti možnosti uspešne izterjave, stroške, trajanje morebitnih sodnih postopkov, pridobiti mnenje strokovnjaka itd. Koristno bi bilo, da zaradi zagotovitve transparentnosti poslovanja te ugotovitve tudi pisno dokumentirate. 

Računsko sodišče v dosedanji praksi ni štelo, da je sama sklenitev poravnave v nasprotju z Zakonom o javnih financah, o vprašanju gospodarnosti sklenjenih poravnav pa se še ni izreklo.