Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

  • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
  • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

O javnofinančnih vprašanjih

Stališče/mnenje

Postopek podelitve stavbne pravice

Številka: 333-5/2012/5

Zadeva: Postopek podelitve stavbne pravice

Dne 5. 3. 2012 smo prejeli vaš dopis, v katerem nas v zvezi z delovanjem montažne večnamenske dvorane s pokritim drsališčem prosite za podajo mnenja v zvezi s postopkom podelitve stavbne pravice ter sklenitvijo dogovora o nakupu ur porabe dvorane. Zaprosilu ste priložili tudi obsežnejšo listinsko dokumentacijo.

Glede zastavljenega vprašanja naj tako le na splošno opozorimo, da glede ustanovitve stavbne pravice obstaja več stališč, ki so med seboj tudi različna. Opozorili bi na članek mag. Janeza Tekavca, Stavbna pravica kot način financiranja v občinah (Pravna praksa, številka 12 z 31. marec 2011) in članek mag. Petre Zemljič, Izkušnje računskega sodišča pri podeljevanju stavbne pravice na nepremičninah v lasti države in občin (Podjetje in delo, 6-7/2011 str. 1379), ki vam utegneta pomagati pri razumevanju problematike. 

Prav tako naj izpostavimo, da računsko sodišče izvaja štiri revizije dela poslovanja občin, ki se nanaša na ustanovitev stavbnih pravic (Občine Dol pri Ljubljani, Lenart, Slovenska Bistrica in Gorišnica), dne 28. 5. 2012 pa je bilo že izdano prvo revizijsko poročilo, ki se nanaša na ustanovitev stavbne pravice v Občini Dol pri Ljubljani in iz katerega so razvidna stališča računskega sodišča glede ustanavljanja stavbnih pravic. Kot bistveno naj pri tem izpostavimo predvsem, da je potrebno vsak primer ustanovitve stavbne pravice presojati posamično, pri presoji pa je potrebno kot bistveno upoštevati predvsem končni namen celotnega posla. Poročilo je objavljeno na spletni strani računskega sodiša.