Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

  • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
  • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

O javnofinančnih vprašanjih

Stališče/mnenje

Vključitev zaposlenih v prostovoljno dodatno kolektivno pokojninsko zavarovanje

Številka: 1421-3/2005-2

Prejeli smo vaše pismo, v katerem nas seznanjate s ponudbo Prve pokojninske družbe, d. d. za vključitev zaposlenih na vaši občini v prostovoljno dodatno kolektivno pokojninsko zavarovanje, ki bi se izvajalo tako, da bi premije v celoti plačevali zaposleni, občina bi jih samo nakazovala izvajalcu.

Mnenje:

Računsko sodišče se o vprašanju dodatnega prostovoljnega pokojninskega zavarovanja, kot ga zastavljate, v revizijah še ni opredelilo. Z vidika porabe proračunskih sredstev je stališče računskega sodišča, da delodajalec lahko plačuje za zaposlene le tiste dajatve oziroma zavarovanja, ki so določena z zakonom, drugih pa ne (za nepravilnost je štelo plačevanje dodatnega prostovoljnega zdravstvenega in nezgodnega zavarovanja). Glede na to, da se v vašem primeru premija ne bo plačevala iz proračunskih sredstev, navedenih zadržkov ni.

Enako kot vi pa dvomimo, ali gre v obravnavanem primeru za kolektivno prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje, kot ga opredeljuje 3. odstavek 293. člena ZPIZ-1. Navedeno določilo kot kolektivno obliko zavarovanja šteje le zavarovanje, pri katerem delodajalec v celoti ali deloma financira pokojninski načrt. O tem vprašanju smo pridobili mnenje Odbora zaprtega vzajemnega pokojninskega sklada za javne uslužbence v Republiki Sloveniji, ki ga prilagamo, saj menimo, da se opredeljuje o vprašanjih, ki ste jih zastavili.