Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

  • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
  • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

O javnofinančnih vprašanjih

Stališče/mnenje

Stroški prenočevanja na službenem potovanju

Številka: 1421-2/2008-9

Zadeva: Stroški prenočevanja na službenem potovanju 

Zaprosili ste za pojasnilo, ali je pravilno, da za prenočevanje zaposlenih na službeni poti izstavite hotelu naročilnico ali pa bi morali izplačati zaposlenim akontacijo za plačilo prenočevanja v gotovini.

Pravica delavca do povračila stroškov na službeni poti je določena v 130. členu Zakona o delovnih razmerjih, v Zakonu o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov in v Kolektivni pogodbi za raziskovalno dejavnost, za službene poti v tujino pa velja še Uredba o povračilih stroškov za službena potovanja v tujino (ki na podlagi 63. člena Kolektivne pogodbe za raziskovalno dejavnost velja tudi za zaposlene v tej dejavnosti).

Iz nobenega od naštetih predpisov ne izhaja, da bi delodajalec ne smel izdati naročilnice oz. da je (edini) pravilni način povrnitve stroškov prenočevanja plačilo v gotovini na podlagi izplačane akontacije. V 18. členu Uredbe o povračilih stroškov za službena potovanja v tujino je določeno, kdaj se lahko za stroške službenega potovanja v tujino izplača akontacija. Iz tega določila je razvidno, da je akontacija izjema, ne pa pravilo. Tudi iz dosedanje prakse računskega sodišča ne izhajajo drugačni zaključki.

Priporočamo, da vprašanja v zvezi s povračili stroškov službenih potovanj (npr. način plačevanja prenočevanja, pogoje za izplačilo akontacije itd.), ki jih predpisi ne urejajo, podrobneje uredite z notranjim splošnim aktom, s čimer boste lahko zagotovili enako obravnavanje zaposlenih in tudi gospodarno porabo javnih sredstev.