Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

  • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
  • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

O javnofinančnih vprašanjih

Stališče/mnenje

Soglasje po 7. členu Uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju

Prejeli smo vaše zaprosilo za mnenje glede izvajanja 7. člena Uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 73/05, 103/05, 12/06, 36/06, 46/06, 77/06, 128/06, 37/07, 95/07, 112/07, 104/08, 123/08, 21/09, 61/09, 91/09, 3/10, 27/10), ki določa, da lahko direktorji javnih zavodov, ki hkrati opravljajo tudi delo v svojem osnovnem poklicu, izjemoma, s soglasjem pristojnega ministra oziroma rektorja, opravljajo tudi delo preko polnega delovnega časa, delo v dežurstvu in stalni pripravljenosti, če je tako delo nujno potrebno zaradi nemotenega opravljanja dejavnosti. Sprašujete za mnenje, ali mora biti soglasje vedno dano vnaprej oziroma, ali je dopustno, predvsem v primeru nenapovedanih odsotnosti zaposlenih, soglasje pridobiti naknadno. V slednjem primeru vas zanima tudi, ali je soglasje lahko splošno, torej, da se ne nanaša na vsako uro nadomeščanja posebej in še, ali je lahko vezano kar na delovno mesto. 

Menimo, da mora način pridobivanja, vsebino in obseg soglasja oziroma pooblastila določiti Ministrstvo za šolstvo in šport, in pri tem slediti tako posebnostim organizacije dela v šolstvu kot tudi zahtevam veljavnih predpisov, ki urejajo obravnavano področje. V dosedanji praksi računskega sodišča pa smo kot ustrezna upoštevali soglasja, izdana na podlagi 52. člena Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 108/09-UPB13, 13/10) (po predhodni obrazloženi vlogi javnega zavoda glede nujnosti tovrstnega dela direktorja), ki so se glasila na ime direktorja javnega zavoda, in veljala za čas njegovega mandata.