najdi
  RevizijeAktualnoZnanjeDokumentiMedijiO sodiščuPomoč
Natisni Uvodna stranNačrt spletnega mestaEnglish

Vključitev zaposlenih v prostovoljno dodatno kolektivno pokojninsko zavarovanje (16. 5. 2005)


Številka: 1421-3/2005-2
Datum: 16. 5. 2005


Prejeli smo vaše pismo, v katerem nas seznanjate s ponudbo Prve pokojninske družbe, d. d. za vključitev zaposlenih na vaši občini v prostovoljno dodatno kolektivno pokojninsko zavarovanje, ki bi se izvajalo tako, da bi premije v celoti plačevali zaposleni, občina bi jih samo nakazovala izvajalcu. O zastavljenem vprašanju vam posredujemo naslednje

m n e n j e:


Računsko sodišče se o vprašanju dodatnega prostovoljnega pokojninskega zavarovanja, kot ga zastavljate, v revizijah še ni opredelilo. Z vidika porabe proračunskih sredstev je stališče računskega sodišča, da delodajalec lahko plačuje za zaposlene le tiste dajatve oziroma zavarovanja, ki so določena z zakonom, drugih pa ne (za nepravilnost je štelo plačevanje dodatnega prostovoljnega zdravstvenega in nezgodnega zavarovanja). Glede na to, da se v vašem primeru premija ne bo plačevala iz proračunskih sredstev, navedenih zadržkov ni.

Enako kot vi pa dvomimo, ali gre v obravnavanem primeru za kolektivno prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje, kot ga opredeljuje 3. odstavek 293. člena ZPIZ-1. Navedeno določilo kot kolektivno obliko zavarovanja šteje le zavarovanje, pri katerem delodajalec v celoti ali deloma financira pokojninski načrt. O tem vprašanju smo pridobili mnenje Odbora zaprtega vzajemnega pokojninskega sklada za javne uslužbence v Republiki Sloveniji, ki ga prilagamo, saj menimo, da se opredeljuje o vprašanjih, ki ste jih zastavili.


Znanje