najdi
  RevizijeAktualnoZnanjeDokumentiMedijiO sodiščuPomoč
Natisni Uvodna stranNačrt spletnega mestaEnglish

Pravna obvestila in varovanje zasebnosti


Google analitika
Za izboljšanje uporabniške izkušnje na spletnem mestu uporabljamo dve vrsti piškotkov – lastne piškotke, ki označujejo, ali je uporabnik soglašal z uporabo piškotkov ali ne, in piškotke tretje osebe (Google Analytics), ki se namestijo na podlagi prejetega soglasja. Če tega ne želite, lahko onemogočite piškotke ali pa znova prekličete prepoved sledenja.
S podatki upravljajo tehnični uredniki spletnega mesta, zaposleni na Računskem sodišču RS.

Vsem vam, ki se vam ne ljubi brati dolgih pravnih obvestil, naj na kratko še sporočimo:
 1. Vse, kar je objavljeno na naših spletnih straneh, je tudi vaše.
 2. Vsebine spletišča uporabljate na lastno odgovornost.
 3. Spoštujemo vašo zasebnost in ne bomo je zlorabili.

V nadaljevanju pa lahko preberete tudi več podrobnih informacij, povezanih s temi načeli.


1. Spletni piškotki

Spletni piškotki (v nadaljevanju: piškotki) so majhne datoteke, ki jih strežnik med obiskom spletnega mesta pošlje uporabnikovemu brskalniku, ta pa jih nato naloži na uporabnikovo napravo (računalnik, tablico, pametni telefon), s katero uporabnik dostopa do spletnega mesta.

Podatki o posameznih piškotkih, upravljavcih podatkov, ki se pridobijo s temi piškotki, namenih obdelave zbranih podatkov in trajanju piškotkov, so navedeni v nadaljevanju:

Ponudnik
Piškotki
Namen
Trajanje
Google Analytics_ga
_gat

_gid
Za sledenje spletnim statistikam in dejavnosti obiskovalcev na spletnemu mestu (podatki o prvemu obisku, ogledu strani, času brskanja, vstopni in izstopni točki). Več o posameznih piškotkih in njihovemu delovanju ter o namenu uporabe zbranih podatkov lahko preberete tukaj (v angleščini)._ga 26 mesecev
_gat 1 minuta
_gid 24 ur
Spletno mesto računskega sodiščacookieconsent_statusPiškotek označuje, da je uporabnik dovolil uporabo piškotov.22 let
Spletno mesto računskega sodiščaga-disable-UA-324116-1Piškotek označuje, da je uporabnik zavrnil uporabo piškotov.22 let

S podajo soglasja v piškotke, se uporabnik strinja s shranjevanjem piškotkov in dostopom do piškotkov (oz. podatkov, pridobljenih s piškotki), že shranjenih v uporabnikovi napravi.

Uporabnik lahko o tem, ali in katere piškotke lahko upravljavci oziroma ponudniki namestijo na njegovo opremo, odloči tudi z ustreznimi nastavitvami v svojem spletnem brskalniku.

Google Analytics
Na spletnem mestu se uporabljajo le piškotki, s katerimi se pridobijo informacije o načinu uporabe spletnega mesta. To so piškotki, ki preko podatka o IP-naslovu omogočajo analizo pogostosti in vsebine brskanja po spletnemu mestu ter nekaterih vedenjskih vzorcev uporabnika (npr. uporabnikova pot na strani in čas obiska). Podatke hranimo do 26 mesecev od nastanka, kar nam omogoča letno primerjavo obiska, uspešnosti in uporabniške izkušnje spletnega mesta.

Ponudnik Računsko sodišče Republike Slovenije na spletnem mestu www.rs-rs.si izbranim tretjim osebam(Google Analytics) omogoča, da na uporabnikovo opremo namestijo svoje piškotke (t. i. piškotki tretjih). Uporabnik s podajo soglasja za uporabo piškotkov daje soglasje ponudniku Računsko sodišče Republike Slovenije in tretjim osebam (Google Analytics)


2. Uporaba objavljenih vsebin
Računsko sodišče Republike Slovenije deluje po načelih odprtosti in transparentnosti, zato želi z objavo najširšega nabora vsebin s svojega delovnega področja omogočiti enako uresničevanje pravice fizičnih in pravnih oseb, da pridobijo informacije javnega značaja.

Prizadevamo si, da javnost čim bolje in sprotno obveščamo o delovanju Računskega sodišča Republike Slovenije. Objavljene vsebine so informacije javnega značaja. Vse vsebine so prosto dostopne, v celoti pa je dovoljena tudi njihova ponovna uporaba, v pridobitni ali nepridobitni namen.

Informacija javnega značaja je informacija, ki izvira iz delovnega področja organa, nahaja pa se v obliki dokumenta, zadeve, dosjeja, registra, evidence ali drugega dokumentarnega gradiva, ki ga je organ izdelal sam, v sodelovanju z drugim organom, ali pridobil od drugih oseb. Ponovna uporaba informacij javnega značaja pomeni uporabo s strani fizičnih oseb ali pravnih oseb za pridobitne ali nepridobitne namene razen za prvotni namen v okviru javne naloge, zaradi katerega so bili dokumenti izdelani. Informacije javnega značaja so skladno z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja prosto dostopne pravnim ali fizičnim osebam.3. Omejitev odgovornosti
Uporabniki vsebine spletnega mesta uporabljajo na lastno odgovornost. Računsko sodišče Republike Slovenije ne prevzema civilne ali kazenske odgovornosti glede posledic uporabe informacij na teh straneh.

Posebej opozarjamo, da informacije na spletnih straneh Računskega sodišča Republike Slovenije:
 • niso nujno natančne reprodukcije uradnih besedil; edina verodostojna so besedila, objavljena v Uradnem listu Republike Slovenije ali v originalnih dokumentih;
 • niso nujno celovite, popolne, točne ali posodobljene;
 • občasno vključujejo povezave do zunanjih spletnih straneh, ki so izven nadzora Računskega sodišča Republike Slovenije, zaradi česar zanje ne more prevzeti nikakršne odgovornosti;
 • niso strokovni ali pravni nasveti.

Niti Računsko sodišče Republike Slovenije niti katera koli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, ni odgovorna za morebitno občasno nedelovanje strani in s tem povezane nevšečnosti ali izgube na strani uporabnikov spletnega mesta.

Računsko sodišče Republike Slovenije si ne glede na razlog pridržuje pravico do spreminjanja, dodajanja ali odstranitve spletnih strani (v celoti ali delno) brez predhodnega opozorila in ne prevzema odgovornosti za kakršne koli posledice takšnih sprememb.

Ta izjava ne omejuje odgovornosti Računskega sodišča Republike Slovenije za delovanje v nasprotju z veljavno zakonodajo, niti ne izključuje odgovornosti za dejanja, za katera izključitev odgovornosti ni zakonsko dovoljena.4. Izjava o varstvu osebnih podatkov
Računsko sodišče Republike Slovenije osebne podatke obdeluje skladno s Splošno uredbo EU o varstvu podatkov (General Data Protection Regulation, GDPR).

Računsko sodišče od obiskovalcev spletnih strani sistematično zbira in obdeluje naslednjo vrsto podatkov:
 • podatek o naslovu elektronske pošte posameznikov, ki so nedvoumno izrazili željo po obveščanju o novostih in spremembah na spletnih straneh (novice, revizije ali oboje).

Pri tem izjavljamo, da:
 • bomo podatke uporabili izključno za namen obveščanja o spremembah na spletni strani Računskega sodišča Republike Slovenije (kategorija novice, revizije ali oboje),
 • da bomo podatke hranili do prejema obvestila o preklicu privolitve;
 • da lahko preklic svoje privolitev posameznik kadarkoli posreduje na elektronski naslov organa webmaster(afna)rs-rs.si;
 • osebne podate obdeluje zgolj Računsko sodišče Republike Slovenije, Slovenska cesta 50, Ljubljana in da bodo do njih lahko dostopali zgolj zaposleni pri organu, kadar bo to nujno za izvedbo njihovih nalog;
 • je pooblaščena oseba za varstvo podatkov pri organu svetovalec predsednika mag. Peter Zmagaj (osebni.podatki(afna)rs-rs.si, 01/478-51-25);
 • imata posameznik pravico do vložitve pritožbe pri nadzornem organu, ki je: Informacijski pooblaščenec, Zaloška 59, Ljubljana.

Vsebina te strani je bila nazadnje posodobljena 24. 5. 2018.

Pomoč