najdi
  RevizijeAktualnoZnanjeDokumentiMedijiO sodiščuPomoč
Natisni Uvodna stranNačrt spletnega mestaEnglish

Postopek podelitve stavbne pravice (19. 6. 2012)


Številka: 333-5/2012/5
Datum: 19. 6. 2012


Zadeva: Postopek podelitve stavbne pravice


Dne 5. 3. 2012 smo prejeli vaš dopis, v katerem nas v zvezi z delovanjem montažne večnamenske dvorane s pokritim drsališčem prosite za podajo mnenja v zvezi s postopkom podelitve stavbne pravice ter sklenitvijo dogovora o nakupu ur porabe dvorane. Zaprosilu ste priložili tudi obsežnejšo listinsko dokumentacijo.

Glede zastavljenega vprašanja naj tako le na splošno opozorimo, da glede ustanovitve stavbne pravice obstaja več stališč, ki so med seboj tudi različna. Opozorili bi na članek mag. Janeza Tekavca, Stavbna pravica kot način financiranja v občinah (Pravna praksa, številka 12 z 31. marec 2011) in članek mag. Petre Zemljič, Izkušnje računskega sodišča pri podeljevanju stavbne pravice na nepremičninah v lasti države in občin (Podjetje in delo, 6-7/2011 str. 1379), ki vam utegneta pomagati pri razumevanju problematike.

Prav tako naj izpostavimo, da računsko sodišče izvaja štiri revizije dela poslovanja občin, ki se nanaša na ustanovitev stavbnih pravic (Občine Dol pri Ljubljani, Lenart, Slovenska Bistrica in Gorišnica), dne 28. 5. 2012 pa je bilo že izdano prvo revizijsko poročilo, ki se nanaša na ustanovitev stavbne pravice v Občini Dol pri Ljubljani in iz katerega so razvidna stališča računskega sodišča glede ustanavljanja stavbnih pravic. Kot bistveno naj pri tem izpostavimo predvsem, da je potrebno vsak primer ustanovitve stavbne pravice presojati posamično, pri presoji pa je potrebno kot bistveno upoštevati predvsem končni namen celotnega posla. Poročilo je objavljeno na spletni strani računskega sodiša.


Znanje