najdi
  RevizijeAktualnoZnanjeDokumentiMedijiO sodiščuPomoč
Natisni Uvodna stranNačrt spletnega mestaEnglish

Pogosta vprašanja in odgovori

V nadaljevanju navajamo nekaj pogostih vprašanj in odgovorov, ki vam lahko, vsaj tako upamo, pomagajo pri uporabi našega spletnega mesta.
Ali lahko prejemam obvestila o objavljenih novicah na svoj elektronski naslov?
Odgovor: DA.
Z obvestili, ki vam jih bomo pošiljali po elektronski pošti, boste sproti obveščeni o delu računskega sodišča.
Uporaba storitve je preprosta in brezplačna. V kategoriji, ki na dnu strani prikazuje vnosno polje, vpišite svoj elektronski naslov in o spremembah na tej strani boste obveščeni.
Naročite se lahko na kategorije oziroma posamezne dokumente:
  • novice;
  • vsa revizijska poročila;
  • spremembe v fazah posamezne revizije.

Več o načinih prejemanja informacij o delu računskega sodišča si lahko preberete v rubriki: Naročanje na novice.

Kako naj oddam pobudo za revizijo?
Pobude (tudi anonimne) so pogost vir informaciji, pomembnih za izvrševanje revizijske pristojnosti. Na podstrani Pobuda za revizijo so opisani elementi, ki so dobrodošli, ko na računsko sodišče naslavljate svojo pobudo in načini, kako pobudo lahko oddate (po pošti, po faxu ali po e-pošti).

Iščem odgovore na vsebinska vprašanja. Kje naj začnem?
Oglejte si kategorijo Znanje, kjer med drugim objavljamo tudi Glosar ter Stališča in mnenja. V glosarju objavljamo razlage za več kot 150 različnih strokovnih pojmov, s katerimi se srečujemo v postopkih revidiranja, stališča in mnenja o javnofinančnih vprašanjih pa nastajajo bodisi kot odraz svetovanja uporabnikom javnih sredstev bodisi med potekom revizijskih postopkov ali izven njih.

Organa, ki ga iščem, ni na seznamu revidirancev. Zakaj?
Na seznamu revidirancev se nahajajo le organi (in tudi posamezniki), ki so bili revidiranci v eni ali več revizijah, ki jih je v preteklosti izvedlo oz. jih še izvaja računsko sodišče. To nikakor ni seznam vseh potencialnih revidirancev, ki jih računsko sodišče v skladu z Zakonom o računskem sodišču lahko revidira. Nekateri med navedenimi organi tudi ne obstajajo več, ali pa se je spremenil njihov naziv, področje dela ipd.

Kje lahko najdem pravne podlage za delo računskega sodišča?
Ustavna člena, ki govorita o računskem sodišču, Zakon o računskem sodišču, Poslovnik računskega sodišča in drugi dokumenti, povezani s pristojnostmi in delom računskega sodišča, so dostopni v kategoriji Dokumenti.

Zakaj revizije, pri kateri je bilo že izdano revizijsko poročilo, ni na seznamu arhiviranih revizij?
Z izdajo revizijskega poročila revizijski proces še ni povsem zaključen. Pogosto računsko sodišče od revidirancev zahteva tudi odzivno poročilo, katerega verodostojnost in resničnost lahko tudi preveri. Zato se revizije, pri katerih je zahtevano odzivno poročilo, ne prestavijo v seznam zaključenih revizij vse do trenutka, ko je izdano tudi porevizijsko poročilo.

Kako poteka revizijski proces?
Revizijski proces izvajanja revizij računskega sodišče je predpisan z Zakonom o računskem sodišču, Poslovnikom Računskega sodišča Republike Slovenije in drugimi akti. V želji, da bi naše delo predstavili čimbolj nazorno in transparentno, smo pripravili okviren opis faz revizijskega procesa, ki sicer ni popoln, vsebuje pa opis glavnih faz našega dela.
Opis procesa je objavljen na podstrani Faze revizijskega procesa.

Kam lahko pošljem vprašanje?
Vsa vsebinska vprašanja pošljite na e-naslov: sloaud@rs-rs.si, morebitna tehnična vprašanja pa prosimo, da usmerite na e-naslov: webmaster.rsrs@rs-rs.si .
Pomoč