Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

  • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
  • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

Revizijsko poročilo o predlogu zaključnega računa proračuna Republike Slovenije za leto 2008

Računsko sodišče je na današnji novinarski konferenci predstavilo ugotovitve revizije predloga zaključnega računa proračuna. 
Za izkaze (bilance) državnega proračuna smo izrekli negativno mnenje, za pravilnost izvršitve državnega proračuna pa mnenje s pridržkom.

Računsko sodišče je pri računovodskem evidentiranju izplačil upravičencem po Zakonu o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje (prenos delnic Telekoma na SOD v letu 2007) v reviziji razkrilo enake napake kot lansko leto. Ministrstvo za finance ni upoštevalo lanskoletnih ugotovitev, zaradi ponavljajočih napak smo Vladi RS izrekli negativno mnenje.

Z leve: mag. Nataša Karlić Kovačič, Zdravka Peklaj Kastelic, dr. Igor Šoltes
Z leve: mag. Nataša Karlić Kovačič, Zdravka Peklaj Kastelic, dr. Igor Šoltes

Prihodki iz sredstev Evropske unije so za 53,6 % nižji od načrtovanih. Proračun RS je bil v letu 2008 neto plačnik sredstev v Evropsko unijo. Do proračuna Evropske unije je izkazal neto primanjkljaj v znesku 64 mio evrov čeprav je bil s sprejetim proračunom načrtovan presežek v znesku 407,6 mio evrov. V proračun EU je bilo vplačano 427.915.174 evrov, to je 20 % več kot v 2007 in 14 % več, kot je bilo načrtovano. Realizacija sredstev za strukturno politiko je 12,4 % kar je slabše kot v letu 2007 (24,4 %) in veliko slabše kot v letu 2006 (81,8 %). Nizka realizacija ni le posledica slabega črpanja sredstev temveč neustreznega načrtovanja.

V nadaljevanju so bile predstavljene še ugotovitve s področja temeljnih razvojnih programov, ustanavljanja ustanov, nepravilnosti s področja plač in odprave plačnih nesorazmerij, prevzemanja obveznosti Vlade RS in njenih proračunskih uporabnikov, koncesij in poroštev, kapitalskih naložb, javnih naročil ter transferov.

Predstavitev

Deli vsebino