Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

  • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
  • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

Novica

VRI Slovenije in VRI Rusije ocenili rezultate vzporedne revizije o bilateralnem sodelovanju na področjih kulture, znanosti in izobraževanja

16. julija 2020 sta se predsednik Računske komore Ruske federacije Aleksei Kudrin in predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije Tomaž Vesel udeležila video konference, v okviru katere sta razpravljala o rezultatih vzporedne revizije v zvezi z izvajanjem ciljev dveh medvladnih sporazumov v obdobju 2019–2020, in sicer v zvezi s sodelovanjem na področjih kulture, znanosti in izobraževanja ter v zvezi z ustanovitvijo in delovanjem znanstveno-kulturnih centrov.

Predsednika obeh VRI sta izrazila zadovoljstvo nad sodelovanjem med državama na področju humanističnih ved. Na splošno sta izvajanje ciljev obeh sporazumov ocenila kot precej uspešno: sklenjene so bile relevantne pogodbe, poleg tega se krepi tudi sodelovanje med ruskimi in slovenskimi kulturnimi in ustvarjalnimi ter izobraževalnimi, znanstvenimi in strokovnimi organizacijami. Zaznati je tudi porast zanimanja za študij ruskega jezika in književnosti v Sloveniji, aktivno se razvija tudi področje sodelovanja med univerzami obeh držav in akademskih izmenjav.

Glavni cilj sklenjenih sporazumov je bila ustanovitev Ruskega znanstveno-kulturnega centra v Ljubljani, Predstavništva Zvezne agencije Rossotrudničestvo v Sloveniji leta 2011. Med video konferenco je ruski kolega in vodja revizije Valery Bogomolov poudaril, da je ruski znanstveno-kulturni center v 9 letih svojega delovanja poskrbel za izvedbo in organizacijo številnih dejavnosti, s katerimi bi Slovence podrobneje seznanil z rusko zgodovino, znanostjo in kulturo. Eden izmed ključnih dogodkov kot rezultat sodelovanja na področju kulturne dediščine med obema državama je bil leta 2019 prižig večnega ognja in odkritje spomenika padlim ruskim in sovjetskim vojakom, ki so umrli v obeh svetovnih vojnah na ozemlju Slovenije.

Vrhovni državni revizor slovenskega računskega sodišča Miroslav Kranjc pa je izpostavil dejstvo, da sta tako ruska kot slovenska stran med revizijo prišli do enakih revizijskih zaključkov, kar pomeni, da si sodelujoči državi ne delita zgolj enakih splošnih stališč in vrednot, temveč tudi, da revizorji in izvedenci obeh VRI svoje delo opravljajo vestno, pošteno in strokovno.

Revizija o sodelovanju na področjih kulture, znanosti in izobraževanja pa ni prva skupna vzporedna revizija med Računsko komoro Ruske federacije in Računskim sodiščem Republike Slovenije. V obdobju 2013–2014 je bila namreč že izvedena vzporedna revizija o uspešnosti sodelovanja Republike Slovenije in Ruske federacije o pomembnejših projektih za povečanje bilateralnega gospodarskega sodelovanja na podlagi Memoranduma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Ruske federacije, ki je bil podpisan 17. novembra 2010 v Moskvi.

Povezavi: