Skoči do osrednje vsebine

Novica

Strokovna misija o nadzoru nad financiranjem političnih strank in volilnih kampanj

Računsko sodišče je s podporo TAIEX konec oktobra 2019 sodelovalo v misiji strokovnjakov držav članic EU v Skopju v Severni Makedoniji, na kateri je predstavilo izkušnje pri nadzoru nad financiranjem političnih strank in volilnih kampanj.

Na delovni konferenci, kjer je bilo prisotnih čez 24 udeležencev iz Severne Makedonije, sta revizorki računskega sodišča predstavili Zakon o političnih strankah in Zakon o volilni in referendumski kampanji, proces revidiranja političnih strank in volilnih kampanj, vsebino poročil, ki jih posredujejo politične stranke in organizatorji volilne kampanje, poglavitna tveganja kot so določena v podrobnih načrtih za revizije in glavne ugotovitve iz preteklih revizij. Med udeleženci je potekala konstruktivna debata v smeri iskanja rešitev za ustrezne normativne rešitve in prakse za učinkovit nadzor nad financiranjem političnih strank in volilnih kampanj v Severni Makedoniji.

TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange) je instrument EU, ki nudi podporo državam prejemnicam pomoči pri prilagajanju nacionalne zakonodaje zakonodaji EU in njenemu izvajanju.

Udeleženci enega izmed sestankov v okviru delovne konference