Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

    Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

    Novica

    Računsko sodišče na IX. skupni konferenci EUROSAI-OLACEFS

    Med 9. in 11. septembrom 2020 se je odvijala deveta konferenca EUROSAI-OLACEFS, ki združuje evropske in latinskoameriške vrhovne revizijske institucije (VRI). Konferenca v organizaciji VRI Madžarske, ki so se je udeležili predstavniki več kot 50 držav, je potekala pod geslom: pandemija covida-19: edinstvena priložnost za vrhovne revizijske institucije, da izpostavijo vplive svojega dela.

    Vloga VRI je bila v pandemičnih okoliščinah osredotočena predvsem na skrb za zdravje, preprečevanje bolezni in varstvo življenja ljudi. Hkrati pa je vprašanje, kakšna sta vloga in vpliv VRI v koronasituaciji, še vedno vroča tema, do ustreznega odgovora pa si želi priti prav vsaka VRI. Ne glede na narodnost ali geografski položaj se moramo vsi prilagoditi novim okoliščinam. In ker gre za negotovo situacijo, so bile plodne razprave in uspešno sodelovanje med VRI, sodelujočimi na konferenci, še toliko pomembnejše.

    Na spletni konferenci so sodelovali predstavniki številnih evropskih in latinskoameriških VRI

    Na tridnevni spletni konferenci so uvodne pozdravne nagovore pripravili: predsednik EUROSAI in VRI Turčije Seyit Ahmet Baş, predsednik OLACEFS in VRI Peruja Nelson Eduardo Shack Yalta in predsednik VRI Madžarske László Domokos.

    V okviru konference so potekale okrogle mize in številne delavnice, na katerih je sodelovalo tudi računsko sodišče, ki je bilo povabljeno k predstavitvi svoje svetovalne vloge. Poudarek predstavitve je bil na vlogi svetovalne pristojnosti računskega sodišča v izrednih razmerah kot je pandemija covida-19.

    Predstavitev svetovalne vloge računskega sodišča

    Konferenca se je zaključila s plenarnim zasedanjem, na katerem so zaključke med drugim podali generalna sekretarka EUROSAI in predsednica VRI Španije María José de la Fuente y de la Calle, izvršni sekretar OLACEFS in predsednik VRI Čila Jorge Bermúdez Soto, v imenu VRI Madžarske pa predsednik László Domokos in namestnica predsednika Magdolna Holman.