Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

  • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
  • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

Novica

Predstavitev dobrih praks na ECA, Luksemburg

Evropsko računsko sodišče je organiziralo izobraževalni dan za izmenjavo dobrih praks na temo vizualizacije revizijskih poročil. Kot ena izmed treh vrhovnih revizijskih institucij je bilo Računsko sodišče RS zaprošeno s strani ECA, da kot primer dobre prakse deli svoje izkušnje na tem področju. 

Poleg vrhovnih revizijskih institucij Nizozemske in Latvije so predstavniki računskega sodišča udeležencem razložili svojo politiko komuniciranja, metode dela in oblikovalske pristope. Predstavljeni so bili tudi konkretni primeri posameznih infografik, video vsebin in ostalih načrtovanih projektov. 

Po uvodnem govoru posebnega gosta Alana Smitha, glavnega urednika vizualizacije podatkov pri Financial Times in dobitnika prestižnih nagrad za odličnost na področju uradne statistike, so se odvijale delavnice, na katerih so aktivnosti, ki jih računsko sodišče zagotavlja z notranjimi viri, vzbudile precejšnje zanimanje. 

Predstavniki računskega sodišča so tako odgovarjali na številna vprašanja drugih vrhovnih revizijskih institucij, zaposlenih na ECA in tudi tujih gostov o poteku dela, sodelovanju revizorjev, oblikovalcev ter vodstva in o posameznih vizualnih izdelkih, s katerimi je računsko sodišče zagotovo med vodilnimi vrhovnimi revizijskimi institucijami.