Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Priporočamo vam uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov kadarkoli je to mogoče zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami. Prizadevamo si povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, vendar vseh elementov žal ni bilo možno optimizirati za popolno dostopnost:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente revizij (poročila), ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx),
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve.

Projekt

Poročilo o regijskih posvetih Računskega sodišča Republike Slovenije s predstavniki občin v obdobju 2011 - 2012

Od marca 2011 do septembra 2012 smo v soorganizaciji z občinami Celje, Kranj, Sežana, Ajdovščina, Krško, Koper, Šentrupert, Gornja Radgona, Črna na Koroškem, Kamnik, Ormož in Poljčane izvedli nov krog posvetov z namenom:

 • seznaniti občine z delom računskega sodišča in z ugotovljenimi nepravilnostmi pri revizijah poslovanja občin,
 • dati občinam možnost, da predstavnikom računskega sodišča zastavijo vprašanja s področja poslovanja občin,
 • omogočiti občinam, da računsko sodišče opozorijo na izzive in težave, s katerimi se srečujejo pri svojem delu,
 • omogočiti občinam, da računsko sodišče opozorijo na morebitne pomanjkljivosti zakonodaje,
 • omogočiti predstavnikom medijev, predvsem lokalnih, da se podrobneje seznanijo z delom in preventivno vlogo računskega sodišča ter dosedanjimi ugotovitvami revizij lokalne samouprave.

Na posvetih so predstavniki računskega sodišča predstavili vrsto aktualnih ugotovitev revizij s področij poslovanja občin in občinskih gospodarskih javnih služb ter s temi področji povezana izdana mnenja, ki jih računsko sodišče izdaja v okviru izvajanja svetovalne vloge, v nadaljevanju pa so posveti potekali na debatni način. Župani, podžupani in zaposleni v občinskih upravah so predstavnikom računskega sodišča zastavili številna vprašanja in tako se je na vsakem posvetu razvila živahna izmenjava stališč. 

Računskemu sodišču bodo stališča, izpostavljene težave občin in opozorila glede zakonodaje eden izmed pomembnih virov za oblikovanje razprave s pristojnimi organi in institucijami glede potrebnih sprememb zakonodaje, ki ureja delovanje občin. Obenem pa je vsebina regijskih posvetov pomemben kažipot pri snovanju revizijskega programa, glede na izpostavljeno problematiko. Poročilo o posvetih povzema na posvetih predstavljene in obravnavane teme, v zaključnem delu pa podajamo tudi vrsto predlogov za spremembo zakonodaje.

Poročilo smo posredovali matičnemu delovnemu telesu Državnega zbora Republike Slovenije, Komisiji za nadzor javnih financ, Ministrstvu za finance, Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvu za infrastrukturo in prostor, Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, Ministrstvu za pravosodje in javno upravo, Skupnosti občin Slovenije in Združenju občin Slovenije. 

Računsko sodišče je že med letoma 2007 in 2008 soorganiziralo prvi krog 14 regijskih posvetov s predstavniki občin.

Zbirno poročilo o posvetih smo posredovali Državnemu zboru Republike Slovenije ter pristojnim ministrstvom.